Ruta Sepetysová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ruta Sepetysová
Ruta Sepetysová
Ruta Sepetysová
Narození19. listopadu 1967 (56 let)
19. listopadu 1967 Detroit, USA
Povoláníspisovatel
Národnostamerická
Alma materHillsdale College
ICN Business School
Témataliterární činnost a historická próza
Významná dílaV šedých tónech
Sůl moře
Potrhaná křídla
The Fountains of Silence
OceněníCarnegie Medal (2017)
Web oficiální stránka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ruta Sepetysová (Sepetys, * 19. listopadu 1967 Detroit, USA) je americká spisovatelka s litevskými kořeny po svém otci.

Život[editovat | editovat zdroj]

Získala bakalářský titul na Internacional Finance na Hillsdale Colledge. Mezitím studovala i Centre d’études Européennes ve francouzském Toulon a na ICN v Nancy.

Díla[editovat | editovat zdroj]

V šedých tónech[editovat | editovat zdroj]

Její první román pojednává o období před druhou světovou válkou, kde odvede hlavní hrdinku Linu i s matkou a malým bratrem sovětská tajná policie do pracovních táboru na Sibiři. Lina se přes to všechno snaží naučit přežít v takových podmínkách a pomocí lásky k umění, konkrétně kreslení si dění kolem sebe tajně zapisuje, kreslí a posílá tajné zprávy svému otci. Později proto, aby uchovala paměti národa a vzdala hold všem na smrt poslaným nevinným lidem. Příběh plný krutosti, ale i lásky a naděje.

Potrhaná křídla[editovat | editovat zdroj]

Příběh pojednává o dívce jménem Josie Moraineová, která přichází do města New Orleans v padesátých letech se svou matkou. S matkou prostitutkou milující drahé věci a nemilosrdně zacházející se svou dcerou, o kterou se možná ani sama nechce starat. Josie se snaží postavit na nohy z neblahých čtvrtí tohoto města. S plnou hlavou snů se snaží splnit si vše o čem si předsevzala.

Sůl moře[editovat | editovat zdroj]

Děj příběhu je zasazen na konec druhé světové války v místě Východního Pruska, kde je k sobě okolnostmi svedena čtveřice mladých lidí a to Florian – Východní Prusko, Joana – Litva, Emilia – Polsko, Alfred – Německo. Na lodi odvážející tisíce uprchlíků do bezpečí. Jmenovala se Wilhelm Gustloff.[1] Z natěšení blížící se spásy v podobě svobody se stane tragédie a vše se mění na boj o holý život. Právě při zoufalém boji o život se ukazuje, že lidé by neměli brát ohledy na svůj původ, na kterém nikdy vcelku nezáleží, protože důležitější je přežít.

Mlčíčí fontány

Román odehrávající se v roce 1957 v Madridu. Daniel Matheson, 18letý mladík z Texasu, přijíždí se svými rodiči do Hotelu Castellana Hilton. Otec, ropný magnát, chce uskutečnit nějaké obchody, matka, původem Španělka, chce vidět opět svoji rodnou zemi, a Daniel, finalista fotografické soutěže, chce fotografovat reálný život ve Španělsku. V hotelu se seznamuje s místními Španěly, kteří ho postupně, i když nevědomky vtahují do svého života, který je poznamenaný i po dvaceti letech důsledky španělské občanské války a Francovým režimem. Daniel se postupně dostává pod povrch věcí, které se jinak jeví a jinak jsou - chudoba ve španělské čtvrti Valleca, obchod s novorozeňaty v nemocnici Inclusa, nepovolené toreadorské zápasy... Daniel skrze své fotografie chce najít odpovědi na otázky, které se mu staví do cesty. Bude nucen jednat a chránit ty, které miluje.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Spisovatelka připomíná námořní katastrofu šestkrát horší než Titanic. Svět ji chtěl navždy zamlčet. Aktuálně.cz [online]. Economia [cit. 2016-10-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]